Lencana Facebook

19 Dis 2009


Banyak berlaku di zaman ini
Manusia jauh dari Robnya
Tiada terasa tiada dirasa
ujian terus melanda manusia

Manusia menginginkan syurga
Tapi ia menuju neraka
Ia tahu syaitan musuh nyata
Tapi ia jadikan kawan hidup

Sedarlah kawan kita didunia
Sebentar saja tiada kekal
Tiada abadi hidup di dunia
Pasti berakhir

Bila ajal datang tak bisa dihindar
Pangkat dan harta takkan dibawa
Sahabat karib tak bisa menolong
Bahkan yang ada akan ditinggalkan

Bersedialah kita semua
Berbekal kita dengan amal sholeh
Segera bertaubat kepada Allah
Sebelum mentari tak terbit lagi

18 Dis 2009

CINTA SUCI DALAM RUMAHTANGGA ISLAM

Tiada manusia yang mahukan kesusahan di dalam hidup. Tiada manusia yang mahukan kepada penderitaan melainkan manusia yang jiwa dan fikirannya sudah tidak normal. Tiada siapa mahu diumpat keji, kematian orang-orand yang dikasihi, turun pangkat, harta kekayaan musnah, dikata nista oleh masyarakat dan berbagai-bagai lagi.

Kalau boleh lari dari kesusahan atau penderitaan hidup pasti akan ramai manusia yang berusaha berbuat begitu. Tetapi ke mana hendak dilarikan diri, kerana dunia ini sudah Allah tentukan sebagai tempat ujian. Orang kaya diuji dengan kekayaannya, yang miskin dengan kemiskinannya, orang berpangkat diuji dengan kedudukannya, orang bawahan diuji dengan kesusahannya. Begitulah, selagi nyawa dikandung badan selagi itu manusia tidak akan terlepas dari ujian kesusahan hidup.

Walaupun sudah begitu perjalanan alam tetapi terdapat para cerdik pandai hari ini yang bertungkus-lumus mencari dan menggunakan berbagai-bagai cara untuk manusia melepaskan diri dari kesuasahan dan penderitaan hidup. Maka kita boleh lihat pada hari ini wujud berbagai-bagai usaha; alat dicipta untuk mengetahui sebarang malapetaka sebelum menimpa dunia, perubatan dalam teknologi moden untuk mengatasi segala penyakit, berbagai petua yang awet muda, diolah panduan-panduan hidup yang boleh membawa kepada bahagiaan; namun apa yang Allah tentukan tetap berlaku.

Bagi orang yang beriman, kesusahan dan penderitaan hidup sudah dianggap semuanya itu sebagai ketentuan dari Allah. Mereka mengusahakan sifat-sifat terpuji pada hati seperti sifat redha, sabar, ikhlas, baik sangka dan tawakal. Bila sifat-sifat ini wujud dalam hati, walau kesusahan dan penderitaan bagaimana beratpun yang datang akan dirasai dengan kehendak Allah.

Hakikatnya semua jiwa manusia tidak suka dan bergembira pada kesusahan. Tiada manusia yang mahu berkata, "Wahai Tuhan, datangkannlah padaku kesusahan dan penderitaan" atau "Aku bergembira dengan kesusahan hidup yang menimpa". Manusia yang jiwa dan fikiran yang sihat akan berkata, "Wahai Tuhan, berilah kelapangan dan kebahagiaan pada hidupku dunia dan akhirat".

Kaum wanita yang asal kejadiannya lemah juga seboleh mungkin tidak mahu mengalami dan menaggung penderitaan di dalam hidup. Lebi-lebih lagi untuk menanggung krisis rumahtangga yang akan mengakibatkan kepada pendertaan batin, fikiran terganggu, kurus kering badan dan air mata selalu mengalir.

Ada segolongan orang yang berpandangan bahawa masalah rumahtangga adalah perkara kecil jika dibandingkan dengan masalah-masalah lain. Sebenarnya bagi seorang wanita yang berada pada fungsinya yang sebenar, akan merasa bahawa masalah rumahtangga adalah masalah yang besar. Wanita akan mudah rasa sensitif dangan masalah yang timbul dalam rumahtangga kerana sebahagian besar masa wanita itu adalah dirumah. Jadi mahu tidak mahu wanita terpaksa berhadapan dan menanggung segala masalah yang timbul dalam rumahtangga.

Maka tidak hairan kalau kehancuran rumahtangga boleh meragut seluruh kebahagiaan hidup seorang wanita. Tidak ada lagi kedamaian rumahtangga. Menasabah sekali dalam Islam telah mengkategorikan rumahtangga yang selalu porak-peranda sebagai "neraka dunia" dan rumahtangga yang aman damai sebagai "Jannatul Ajilah" iaitu 'syurga dunia' yang ementara sebelum menemui syurga yang kekal abadi.

Justeru itu sudah pasti bagi setiap wanita tidak mahu bersuamikan seorang lelaki yang curang, yang sering membawa pertelingkahan ataupun benci-membenci antara satu sama lain. Pasti semuanya mencintakan sebuah rumahtangga yang bahagia, kasih mengasihi antara suami isteri ataupun suami yang menyerahkan cinta tanpa berbelah bagi. Inilah bentuk kebanyakan hati dan perasaan setiap wanita ketika hendak mendirikan rumahtangga.

Kita boleh lihat kebanyakan muda-mudi hari ini sebelum mendirikan rumahtangga akan bersumpah setia yang disaksikan oleh bulan dan bintang untuk sehidup semati ataupun kasih tidak akan bertukar ganti.

Begitukah bentuk tersebut boleh dikategorikan sebagai cinta suci yang patut wujud dalam rumahtangga Islam. Cinta suci dalam istilah si lelaki tidak boleh berbelah kasih demi kesetiaan pada si perempuan. rasa-rasanya cinta bentuk ini adalah hipokrit. Wujud atas dasar tidak mahu kasih dibelah bagi. Mahu suami hanya menumpukan kepada dirinya seorang diri.

Kemungkinan juga cara kita menilai tentang cinta banyak dipengaruhi oleh filem-filem hindustan yang begitu popular satu masa dulu. Si hero akan buat apa saja demi membuktikan cinta kepada si heroin walaupun nyawa menjadi tebusan. Setelah si hero dan si heroin selesai menghadapi berbagai rintangan akhirnya hiduplah mereka aman damai hingga ke anak cucu. Ataupun kita menilai tentang cinta banyak dipengaruhi oleh kisah cinta Laila Majnun atau Romeo Juliet yang sanggup mati bersama. Agaknya ada yang berpendapat inilah bentuk cinta yang tinggi nilainya.

Sekiranya beginilah bentuk fikiran dan jiwa setiap pasangan yang hendak mendirikan rumahtangga, pasti mereka tidak akan menemui kebahagiaan, kerana pengalaman telah menunjukkan banyak kegagalan sekiranya rumahtangga dibina atas bentuk ini. Hati jarang merasa tenang kerana sering mempertikaikan apakah dia masih setia padaku. Kalau didapati pasangan yang jelas mungkir janji maka akibatnya lebih teruk lagi. Hati akan hancur berkecai dan timbul tindakan-tindakan tanpa arah tujuan.

Tidak hairan kalau wujud risiko sebegitu rupa kerana penyerahan cinta sudah disalah letak. Pergantungan hati telah diletak pada hamba yang lemah, bukan kepada yang Allah Yang Maha Gagah Perkasa. Orang yang kita cintai tidak ada kuasa apa-apa untuk mengatur kebahagiaan kepada kita.

Yang dikatakan cinta suci dalam rumahtangga Islam ialah apabila kita dapat menyerahkan seluruh cinta kita kepada Allah S. W. T. dan suami hanya jalan untuk kearah tersebut (alat) dan bukan matlamat. Apabila cinta telah dapat diletak pada tempat yang betul maka dengan sendirinya perhubungan kita dengan suami akan berjalan lancar. Kasih sayang dengan suami akan menjadi bersih dan suci. Suami menjadi orang yang paling kita muliakan dan taati, lantaran itu yang diminta olen Allah S. W. T.

Cinta yang berada pada tempat yang betul akan mengawal nafsu kita dari meminta suami meletakkan seluruh kecintaannya kepada kita seorang. Kalau kita bersikap begitu maka menandakan ada sikap hipokrit dalam diri. Kita hanya memetingkan perasaan dan kesusahan diri sendiri tanpa memikirkan keperluan suami dan nasib kaum sejenis.

Justeru itu cinta suci dalam rumahtangga amat berharga untuk kita usaha dan miliki. Kerana cinta suci akan dapat meletakkan hati dan fikiran kita dalam keamanan. Hati dan fikiran tidak akan dapat dikacau dan ditakut-takutkan oleh sesuatu perkara yang belum datang seperti bisikan suara yang selalu datang menganggu, "Kalau suami kamu kasihnya berbelah bagi, apa nak jadi?" Bisikan-bisikan jahat berupa itu tidak akan dapat mengundah-gelanakan hati kita kerana cinta telah diletakkan pada Allah bukan pada manusia. Allah yang menjadi matlamat.

Kita yang tidak pandai menilai pengertian cinta dari Allah. Kemungkinan jiwa kita akan merasa sakit dengan ujian yang menimpa seperti suami yang kasihnya berbelah bagi. Tetapi hendaklah kita faham bahawa mungkin dengan ketentuan Allah yang berbentuk begitu sahaja dapat meningkatkan iman kita. Allah mahu hamba-Nya selalu di akhirat bukan hanya setakat selamat di dunia saja. Untuk itu Allah tidak akan teragak-agak mendatangkan ujian pada hamba-Nya yang dikasihi-Nya.

Pak Syeikh Kamunting-Dunia ni ladang untuk menuju keakhirat. Lelaki yang soleh untuk wanita yang solehah.Walau pun dalam setengah kes tak semua yang mendapat pasangan yang sesuai. Bacalah sejarah Nabi2 untuk jadi iktibar, Aisyah bersuamikan Firaun. Isteri Nabi Noh dan Lut pada akhir riwayat mereka tidak beriman pada Illahi.Yang penting anggaplah pasangan tersebut alat untuk mencapai keredhaan Illahi dan bukan matlamat. Bila mati habis dimamah ulat. Tinggal tulang dan gigi saja. KeEsaan Allah jua yang kekal.

14 Dis 2009

Nafsuku Pada Cinta

Hati terlalu inginkan cinta

Kerana aliran basuhannya yang mendamaikan...Begitukah sarat cinta sang bidadari syurga

Yang menanti dengan penuh rela

Malah memarahi cinta dunia dan seisinya

Kerana tidak pandai menghargai cinta...Bukan darjatku bercakap soal cinta bidadari

Kerana tempatnya dikamar-kamar berseri

Sedang aku hanya kotoran tiada erti

Ingin berangan memegang selimut syurgawi..Oh jiwa Oh Cinta..

Izinkan aku memujukmu oh jiwa, oh cinta

tidak akan luput hebat cinta itu jika tautan Ilahi menjadi akar

Hingga kematian menjadi nikmat cinta puncak teragung

Ingin sekali kurasai kenikmatan yang hebat pada kematian

Hingga asyik dibuai janji-janji keindahan....Ya Lathif Ya Rahim

Aku beriman pada keresahan titisan keringat tubuh badanku

Yang takut pada gementar cinta kematian

Walaupun sedar cinta cinta di sekelilingku

Gagal ku pimpin kearah tekad cintaku

Berikan aku peluang sekali lagi dan sekali lagi

Untuk ku resapi dan ku teladani hingga akhir nanti...Ya Ilahi

Ku rayu padaMU

Aku ingin menjadi ahli-ahli pecintaMU

Agar aku mencintai kejahilanku dan kebodohanku

Kelak aku tidak riak dan bongkak dengan dunia

Dan sentiasa hebat bernafsu memenuhi kekosongan cinta itu...Ya Allah

Sesungguhnya kuyakini hamparan medan cinta hari ini

Menjadi semangat cinta ke syurga

Aku saban hari bercinta dengan ujian manusia

Semakin hari membuatkan aku semakin tenggelam dengan cinta Esa...Ini sajalah yang kupunyai ya Rabbi

Untaian tasbih, tahmid dan takbir

Yang menjadi gelungan pendinding hati yang sarat dengan cinta

Reranting pepohon doa dan harapan setiap sujud padaMU

Yang entah apalah sempurnanya

Tidak sanggup ku bayangi entah apalah penilaianMu pada hina diriku...Ya Tuhan

Ku tunggu saat itu

Tika mendapat cinta nakhoda

Yang menjadi lautan kocakan cinta terindah...Izinkan aku mengecapi detik itu Ya Allah

Walaupun matiku tika itu dihujung rahim cinta

Yang akan ku salut dengan cinta menyembahMU...Rendahkan lah hati ini Ya Ilahi

Penuhilah cinta hati dengan keimanan

Segenap urat nadi percaya Engkau Maha Mendengar

Rintihan hati pada cintaMU..

Cinta Abadi untukku....


~*memacu tarbiyah cinta syurgawi*~

13 Dis 2009

Sinar Cahaya Ayat Kursi.....

Dlm sebuah hadis, ada menyebut perihal seekor syaitan yg duduk diatas pintu rumah. Tugasnya ialah utk menanam keraguan di hati suami terhadap kesetiaan isteri di rumah dan keraguan dihati isteri terhadap kejujuran suami di luar rumah. Sebab itulah Rasulullah tidak akan masuk rumah sehinggalah Baginda mendengar jawaban salam daripada isterinya. Disaat itu syaitan akan lari bersama-sama dengan salam itu.


Hikmat Ayat Al-Kursi mengikut Hadis-hadis:
1)    Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah SWT mewakilkan dua orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.

2)    Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu, dia akan berada dlm lindungan Allah SWT hingga sembahyang yang lain.

3)    Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang,tidak menegah akan dia
daripada masuk syurga kecuali maut dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah SWT memelihara akan dia ke atas rumahnya, rumah jirannya dan ahli rumah-rumah disekitarnya.

4)    Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap2 sembahyang fardhu, Allah SWT
menganugerahkan dia setiap hati orang yg bersyukur,setiap perbuatan orang yg benar,pahala nabi2 serta Allah melimpahkan padanya rahmat.

5)    Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah SWT mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya – mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.

6)    Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang Allah SWT akan mengendalikan pengambilan rohnya dan dia adalah seperti orang yang berperang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid.

7)    Barang siapa yang membaca ayat Al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah SWT berkenan memberi pertolongan kepadanya.


Dari Abdullah bin ‘Amr r.a., Rasulullah S.A.W. bersabda,Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat…

"Utamakan SELAMAT dan SEHAT untuk Dunia Mu, Utamakan SHOLAT dan ZAKAT untuk Akhirat Mu"
 
 
 Tujuh kalimat Sabda Rasulullah S.A.W
 
" Barang siapa hafal tujuh kalimat, ia terpandang mulia di sisi Allah dan Malaikat serta diampuni dosa-dosanya walau sebanyak busa/buih laut " 1. Mengucap Bismillah pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu.

2. Mengucap Alhamdulillah pada tiap-tiap selesai melakukan sesuatu.
3. Mengucap Astagfirullah jika lidah tersilap perkataan yang tidak patut
4. Mengucap Insya Allah jika merencanakan berbuat sesuatu di hari esok.
5. Mengucap La haula wala kuwwata illabillah jika menghadapi sesuatu tak disukai dan tak diingini.
6. Mengucap inna lillahi wa inna ilaihi rajiun jika menghadapi dan menerima musibah.

7. Mengucap La ilaha illa Allah Muhammad Rasulullah sepanjang siang malam sehingga tak terpisah dari lidahnya dari tafsir hanafi, mudah- mudahan ingat, walau lambat-lambat mudah- mudahan selalu, walau sambil lalu mudah-mudahan jadi bisa, karena sudah biasa!
AMIN